Batterijen voeden veel van de dingen die we dagelijks gebruiken en waarop we vertrouwen. In geval van nood kunnen ze ook de enige beschikbare stroombron zijn.
Bereid zijn om uw kracht te vergroten persoonlijke behoefte apparaten – zaken als mobiele telefoons, medische apparaten en ondersteunende technologieën-tijdens een stroomuitval is een stap in de richting individuele veerkracht.
Het plannen van stroomuitval kan het creëren van een noodvoorraad batterijen en andere zaken omvatten stroombronnen. Hier zijn enkele dingen die u moet weten over batterijen die u kunnen helpen een voorraad te creëren die aan uw behoeften voldoet.
Hedendaagse batterijen zijn er in twee primaire typen (primair en secundair) en soorten (alkaline en lithium).(1) Er zijn andere soorten batterijen beschikbaar om kleine apparaten en apparaten met een laag vermogen van stroom te voorzien.
Primair versus secundair
Het bepalende verschil tussen primaire en secundaire batterijen is het aantal keren dat u ze kunt gebruiken.
Een primaire batterij gebruik je één keer en gooi je daarna weg.
Secundaire batterijen kosten doorgaans meer dan primaire batterijen. De kosten worden echter gecompenseerd door hun lange levensduur. Je kunt een secundaire batterij opladen, waardoor je minder batterijen hoeft weg te gooien.
Lithium versus alkalisch
Lithium- en alkalibatterijen hebben overeenkomsten, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen.
Beide soorten batterijen zijn verkrijgbaar in standaardformaten en kunnen een verscheidenheid aan huishoudelijke apparaten van stroom voorzien. Het grote verschil tussen de twee chemieën is hun houdbaarheid.
Lithiumbatterijen slaan meer energie langer op dan alkalibatterijen. Lithiumbatterijen gaan ongeveer twee keer zo lang mee als alkalibatterijen. Door hun houdbaarheid zijn ze een uitstekende keuze voor uw noodvoorraad.
Batterijen zijn er in verschillende maten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende.
AA-batterijen (of dubbele A-batterijen) zijn het meest populaire formaat. Ze worden gebruikt in zaken als koolmonoxide (CO)-detectoren en afstandsbedieningen voor televisies.
AAA-batterijen (of triple A-batterijen) zijn een ander populair batterijformaat. Ze zijn een kleinere versie van AA. AAA-batterijen worden vaak gebruikt in apparaten zoals zaklampen en thermometers.
C- en D-batterijen zijn groter en zwaarder dan AA- en AAA-batterijen. Ze worden vaak gebruikt voor het aandrijven van zware zaklampen, draagbare radio’s en campinglantaarns.
Knoopcel- of muntbatterijen worden vaak gebruikt om kleine voorwerpen zoals autosleutelhangers, gehoorapparaten, garagedeuropeners en speelgoed van stroom te voorzien.
Batterijen zijn er ook in andere, minder gebruikelijke maten. Sommige worden gebruikt als back-upstroombron in elektrische apparaten zoals huisbeveiligingssystemen en voor elektronische apparaten zoals mobiele telefoons.
Maak een inventaris van alle apparaten die u tijdens een noodgeval van stroom moet voorzien. Denk hierbij aan zaklampen, mobiele telefoons en medische apparatuur. Bepaal vervolgens de soorten en maten van de stroombronnen (bijvoorbeeld batterijen) die u nodig hebt om deze apparaten van stroom te voorzien. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u extra knoopcel- of knoopcelbatterijen wilt aanschaffen als u een hoortoestel draagt.
De manier waarop u uw batterijen bewaart, kan de houdbaarheid ervan beïnvloeden.
- Bewaar batterijen in de originele verpakking. Door batterijen in hun verpakking te bewaren, worden ze beschermd tegen vocht en contact met andere batterijen. Een batterij kan kortsluiten als deze in contact komt met een andere batterij.
- Scheid de batterijen op leeftijd en type. Bewaar nieuwe en gebruikte batterijen en verschillende soorten batterijen in aparte containers of plastic zakken met de datum waarop u ze hebt gekocht. Het is het beste om batterijen van dezelfde leeftijd te gebruiken als u een apparaat van stroom voorziet.
- Bewaar batterijen op een koele, droge plaats. Door batterijen op kamertemperatuur of kouder te houden, worden de levensduur en de prestaties verlengd. Vochtigheid kan condensatie, corrosie en lekkage veroorzaken. Als u uw batterijen in de koelkast wilt bewaren, bewaar ze dan in een dampdichte verpakking. Laat ze vóór gebruik minimaal 24 uur acclimatiseren op kamertemperatuur.
- Houd ze uit de buurt van metalen voorwerpen. Als batterijen in contact komen met metaal, kunnen ze kortsluiting veroorzaken. Bewaar uw batterijen in een container gemaakt van plastic, glas, hout of ander materiaal dat geen metaal is. Je kunt ook een speciale accu-opbergdoos gebruiken.(2)
Elk jaar worden in de Verenigde Staten miljoenen oplaadbare batterijen voor eenmalig gebruik gekocht, gebruikt en gerecycled of weggegooid. Gooi batterijen weg op basis van hun type en chemie. Sommige batterijen kunnen een risico voor de veiligheid en de gezondheid veroorzaken als ze aan het eind van hun levensduur verkeerd worden beheerd.(3)
Batterijtypes worden geïdentificeerd door markering en labeling, niet door de vorm van de batterij of de kleur van het label. Bepaalde soorten mogen NIET in het huishoudelijk afval of in de recyclingbakken terechtkomen. Gooi geen knoopcelbatterijen, knoopcelbatterijen of lithiumbatterijen voor eenmalig gebruik (controleer of het woord “lithium” op de batterij staat) in de prullenbak of recyclingbak. Zoek in plaats daarvan een recyclinglocatie bij u in de buurt:
Bezoek de website van de Environmental Protection Agency voor meer informatie wat te doen met gebruikte huishoudbatterijen.
- https://www.bobvila.com/articles/types-of-batteries/
- https://www.epa.gov/recycle/used-household-batteries
Bij voorbaat dank voor uw vragen en opmerkingen over dit bericht over volksgezondheidsaangelegenheden. Houd er rekening mee dat CDC geen persoonlijk medisch advies geeft. Als u zich zorgen maakt dat u een ziekte of aandoening heeft, neem dan contact op met uw arts.
Heeft u een vraag voor CDC? CDC-INFO (https://www.cdc.gov/cdc-info/index.html) biedt live agenten per telefoon en e-mail om u te helpen de nieuwste, betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsinformatie te vinden over meer dan 750 gezondheidsonderwerpen .